Pistacija za manj bolezni srca in ožilja

Pistacija je sredozemska rastlina. Uspeva tudi na bližnjevzhodnih območjih. Največji svetovni izvoznik pistacije je iranska država. Drevo pistacija je staro že skoraj tisočletje. Že od nekdaj so jo dodajali različnim jedem, saj so ugotovili, da se njen okus dobro spoji tako s solatami kot zelenjavnimi jedmi ter slaščicami. Danes vemo, zahvaljujoče napredku v znanosti, da so pistacije tudi polne antioksidantov. Podobno kot oreščki in suho sadje, torej.

Zakaj so antioksidanti tako pomembni? V današnjem času smo podvrženi številnim škodljivim vplivom prostih radikalov. To so izjemno reaktivne spojine, ki v naše telo vstopajo prek onesnaženega, aerosolov, nezdrave hrane, kajenja, pitja alkohola in drugih nezdravih navad. Sprošča jih tudi stres. Prosti radikali napadejo celice. Ko jih napadejo, jih nepopravljivo poškodujejo, to pa se navzven kaže kot pospešeno staranje ter številne bolezni sodobnega časa, kot so srčno-žilne bolezni in rak. Antioksidanti so spojine, maščobne kisline in vitamini, ki jih najdemo v hrani. Telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom, saj se »žrtvujejo« za celice – prosti radikali namesto slednjih namreč napadejo njih. Na tak način jih nevtralizirajo in izničijo njihov uničujoč učinek.

Pistacija vsebuje ogromno tovrstnih snovi, zato lahko trdimo, da njeno uživanje pripomore k zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja, raka, prispeva k upočasnjenemu staranju, boljšemu počutju in še čemu. Pistacija je odlična za na pot, saj je prenosljiva in jo lahko vzamete s seboj v službo, v šolo, na delovno mesto, na sprehod in podobno. Svetujemo vam, da se opogumite in več pistacije vključite v svoj jedilnik – tudi z uporabo v različnih jedeh. Dovolite si, da vaš meni popestri pistacija in se čudite njenim čudodelnim učinkom na zdravje! Če boste z njo nadomeščali tudi nezdrave čokoladice in druge sladke prigrizke, ki si jih tako radi privoščite za malico, boste tudi shujšali. Preverjeno!

Leave a Reply