Mislim, da pitje alkohola vpliva na plodnost

Danes je čedalje več parov, ki jim plodnost predstavlja veliko težavo. Poznam jih kar nekaj, ki se že vrsto let trudijo zanositi in jim nikakor ne rata. Vsi se sprašujejo, kaj je vzrok in nihče ne ve, ali so sami krivi, ali kaj drugega vpliva na to.

Kako je možno, da par, ki se trudi zanositi in ne more, hodi k raznoraznim specialistom zdravnikom in ne morejo ugotoviti, zakaj še niso uspeli spočeti otroka. Ta par osebno poznam, saj je ona bila v osnovni šoli, moja najboljša prijateljica. Ginekologi so naredili preiskave najprej njej, rezultati so bili super. Maternica čista, punca mlada, zdrava. Preiskave so nato naredili tudi njemu. Pravijo, da so plavalci dobri, da jih je veliko in da ne vejo, kaj bil lahko bil vzrok za neplodnost.

Mogoče je vzrok za neplodnost v njunem načinu življenja. Ona je menjala že nekaj služb, vedno dobi službo za določen čas in je pod velikim stresom, saj sta s partnerjem kupila stanovanje in plačujeta visok kredit. Tudi on je zaradi tega živčen, saj samo z njegovo plačo, ki ni prav velika, ne bi mogla plačevati tako visokih obrokov. Vedno do zadnjega čakata, ali ji bodo podaljšali pogodbo ali ne. Tokrat spet slabo kaže. Nove službe ni na vidiku. Stres se kopiči, on se pogosto zvečer utaplja v alkoholu, da vsaj malo pozabi na dano situacijo. Njo poleg vsega muči tudi neplodnost, saj si otroka zelo želi. Po drugi strani ne ve, kako bodo živeli, če izgubi službo. Občasno tudi sama poseže po alkoholu. In tako se vrtijo njuni dnevi, leta. Mislim, da zaradi vsega stresa, ki ga doživljata, in posledično vsega popitega alkohola, ki ga zaužijeta, ne moreta zanositi. Mislim, da je to vzrok za njuno neplodnost in menim, da bosta morala narediti spremembo v njunem življenju, če bosta želela postati starša.